Dohoda medzi EÚ a USA by mohla priniesť našej ekonomike 3,6 mld. eur

17.06.2014 Bratislava

Bratislava 17. júna (TASR) – Rodiaca sa dohoda medzi Európskou úniou (EÚ) a Spojenými štátmi americkými (USA) s názvom Transatlantické partnerstvo v oblasti obchodu a investícií (TTIP) – teda zóna voľného obchodu – bude veľkým prínosom nielen pre EÚ a USA, ale najmä pre malú a otvorenú ekonomiku, akou je Slovensko. Uviedol to riaditeľ Podnikateľskej aliancie Slovenska (PAS) Róbert Kičina na dnešnej tlačovej konferencii v Bratislave v rámci prezentácie výsledkov analýzy o vplyvoch dohody na ekonomiku SR.

"V prípade úplnej liberalizácie transatlantického obchodu sa pre slovenskú ekonomiku očakáva nárast hrubého domáceho produktu o 3,96 až 4,22 %," vyčíslil Kičina. Uvoľnenie môže Slovensku priniesť tiež zvýšenie tržby podnikov zhruba o 2,57 % či vzostup exportu a importu slovenských producentov o približne 3 %. Za ďalší benefit označuje riaditeľ PAS nárast zamestnanosti o 1,19 %, čomu zodpovedá 27.600 nových pracovných miest. Celkový prínos pre slovenskú ekonomiku by mohol podľa neho predstavovať až 3,6 miliardy eur.

PAS v spolupráci s Veľvyslanectvom USA v Bratislave uskutočnila prieskum medzi slovenskými podnikateľmi s cieľom identifikovať možnosti a hrozby, ktoré z dohody vyplývajú. Zapojilo sa doň 453 podnikateľov. Viac ako polovica respondentov predpokladá, že dohoda prinesie nové podnikateľské príležitosti a pomôže oživiť ekonomiku Slovenska.

"Najvýraznejším prínosom transatlantickej zóny voľného obchodu by pritom podľa podnikateľov malo byť zvýšenie počtu obchodných partnerov, zintenzívnenie zahraničného obchodu a jednoduchší transfer know-how a technológií," priblížil Kičina. Naopak, najčastejšie pociťovanou obavou je zintenzívnenie konkurencie na trhu. Podnikatelia očakávajú, že odstránenie obchodných a regulačných bariér bude mať pozitívny vplyv jednak na ich tržby o 17 %, ale aj na počet zamestnancov, ktorý by mal podľa nich vzrásť o 7,8 %.

Londýnske Centrum pre výskum hospodárskej politiky odhadlo, že ambiciózne a komplexné transatlantické obchodné a investičné partnerstvo by mohlo pre hospodárstvo EÚ znamenať prínos 119 miliárd eur ročne a pre americké hospodárstvo 95 miliárd ročne.
 

Vyberte región